Powered By Blogger

sunnuntai 28. helmikuuta 2021

Uupumus - 9 x Atc

 

Uupumus

Viimeaikainen elämä on koetellut meitä kaikkia eri tavalla kuin ennen. Olemme joutuneet sopeutumaan vaikeisiin asioihin. Sosiaalinen yhdessäolo on vähentynyt. Olen huomannut, että itselläkin on usein ajatuksia, että ei ole ihan ok. Ympärillä on paljon ihmisiä, joilla on ongelmia. Olisiko nämä jäänyt kokonaan huomaamatta, jos ei olisi tätä erikoista tilannetta joka pakottaa meidät elämään omissa kodeissamme, lähes kaikki sosiaaliset kontaktit katkaisten.

 https://drive.google.com/file/d/1XPdXi-jqshCSRpV4pdzDWENhz25SVa-2/view?usp=sharing

  

Lähelläni on monia uupuneita ihmisiä. Osalla uupumus on jo muuttumassa masennuksen puolelle. Uupuminen on jokaiselle tuttu ilmiö. Se on oikeastaan tarpeellinen varoitusmerkki siitä, että olisi syytä vähän hengähtää. Uupuminen on siis myös luonnollista, mutta se, että emme tunnista sitä itsessämme, on merkki siitä, että pitäisi saada apua.

Ihmisen kehittymiseen tarvitaan kuormitusta, mutta kuormitus ei aina tule juuri sopivina annoksina eikä sopivaan aikaan. Silloin voi uupumus nostaa päätään, ja elämästä saattaa tulla ”kunhan nyt tästä päivästä selviytyisin” taistelua itsensä ja uupumuksensa kanssa.
On kova haaste olla reipas ja rohkea niin julkisesti kuin oman itsensä kanssa. Tunnen muutamia ihmisiä, joista olen viimeaikoina ollut huolissani. Ulospäin he usein ovat rohkeita ja sanavalmiita, mutta sisimmässään yksinäisiä, pelokkaita ja uupumus saa heistä koko ajan enemmän valtaa. 

On hienoa, että nykyisin apua on kuitenkin tarjolla. Uupuneet saavat usein apua ennen kuin tilanne muuttuu liian hankalaksi. Mutta kaikki eivät kuitenkaan tätä apua saa, oman uupumuksensa tunnustaminen on vaikeaa. Sitä usein ajattelee, että olen minä ennenkin selvinnyt. Oman uupumuksen vähättely on todella suuri ongelma nykyisin, tämän kaikille niin merkillisen elämän keskellä, kun lähes koko elämää rajoitetaan ja elinpiirimme on supistunut sinne kotiin ”neljän seinän sisälle”.

Nämä ajatukset saivat minut tekemään aiheesta Atc-korttisarjan ”Uupumus” 9 korttia, joissa uupumus joko on ollut tai on edelleen. Ja sen syythän ovat todella monenkirjavat. 

Tämä nykyisyys. Ja se menneisyys, jonka haavat ovat nyt auenneet, kun on ollut aikaa itselle ja omille pohdinnoille. Näinpä uupumus ei aina ole huono asia, kunhan sen vain tunnistaa, saa apua ja pääsee siitä yli.

 


 

ATC kortteja kiiltokuvista

Mökille olin joskus vienyt pienen erän erilaisia kiiltokuvia. Löysin ne kätköistään ja päätin tehdä niistä Atc kortteja. Tällaisia niistä si...